top of page

KESTANE FİDANI

 

Fidanın satıştaki boyu

70 - 80 cm

- Fidanın yaşı

2.5 yaşında

- Dikim zamanı

Meyve fidanlarımız tüplü olduğundan dolayı yılın her ayı dikilebilir.

- Kestane fidanının ışık isteği

   Genelde tüm meyveler güneşi sever. Siz yarı güneş gören yere de dikebilirsiniz.

- Fidanın satıştaki miktarı

   Meyve fidanı hiçbir zaman tek dikilmez. Siz daima meyve fidanını çift dikiniz çünkü birbirini dölleyip meyve dökümü iki katı olur.

- Dayanabileceği en düşük sıcaklık

   Eksi 15 derece

- Yaprak dökme özelliği

Kışın yaprak döker.

- Kestane fidanının nereye dikileceği

Ülkemizde fidan üretimi son 10 yıldır yarı bodur üretiliyor. Bunun için meyve fidanınızı bahçeye balkona ya da iş yerinize dikebilirsiniz.

- Formlu yetişme boyu

   3 metre ile 5 metre arası

- Fidanın sulama isteği

   Kış aylarında havaların yağmur yağmasından dolayı sulamanıza gerek yok. Yaz aylarında ise meyve ağacının dibi kurudukça sulamanız gerekir.

- Budama zamanı ve şekli

   Ağacın yukarıya ok gibi çıkan dalları kesilecek. Tepeden bakınca ortasından ana gövde görünecek şekilde orta dalları budanacak.

- Kestane fidanının gübreleme zamanı

Gübreleme ağaca senede bir kez yapılacak. Tam dibine değil de uç dallarına denk gelen izdüşümüne 3 – 4 delik delip içine, ağacın yaşına göre bir çay kaşığı ile bir yemek kaşığı miktarı arası 15 + 15 + 15 cinsi gübreleri atıp deliği toprakla kapatınız.

- İlaçlama zamanı

   Dikildiği çevrede bir hastalık belirtisi yoksa ilaçlama istemez. Şayet ağaç da yaprak hastalığı ve haşerat istilası gibi  bir olaya meydan vermek istemiyorsanız, fungusit ve insektisit cinsi ilaçları karıştırıp fidana 15 gün ara ile birkaç kez püskürtünüz.

- Fidanın büyüme hızı

   Bu hız sahibinin iyi besleme ve bakımıyla doğru orantılıdır. Rakım farkından dolayısıyla da büyüme hızı değişir.

- Üretim durumu

Doku kültürü ile yetiştirilmiş olan anaçlara yani deli harap denilen fidanlara göz ve kalem aşılama yöntemiyle üretimi yapılmıştır.

- Kestane fidanı yaklaşık kaç yıl yaşar

50 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur.

- Satışta hangi kaba dikilmiş

   Saksı ya da poşette tüplü ve aşılı olarak satışa sunulmuştur.

- Altında kaç kg toprak var

   1 ile 2 kg arası.

-Fidanın dikim bilgisi

Dikilecek olan yere ne kadar büyük çukur kazarsanız siz kazanırsınız. Bitkinin kökleri yumuşak toprak da çok hızlı ilerlediği için gövdesi de o denli hızlı gelişir. Aşı yerini kapatmadan dikip etrafına havuz yapınız. Can suyu veriniz.

- Kestane fidanı dikim aralığı

Yerinizin büyüklüğüne göre 4. 5 ile 6 metre olabilir.

- Çiçeklenme dönemi

İlkbahar ayları

- Meyve hasat zamanı

Sonbahar ayları

- Paketleme şekli

Kargoda zarar görmemesi için sert ambalaj malzemeleri kullanıp koli bandı ile iyice sarıp sizlere gönderiyoruz.

- Fidan size geldiğinde yapılacak işler

  Önce paketinden çıkarıp sulayınız. Dikileceği zamana kadar gölgede bekletiniz. Dikimden sonra iki ay gibi bir zaman geçmeden asla gübrelemeyiniz. Kök gelişimi tamamlanmamış bir bitkiye gübre atılmaz.

- Dipnot

 

Kestane fidanı büyük devasa boyutlara ulaşan kış aylarında da yemesi bir o kadar keyifli olan meyvelerdendir. Kestane fidanlarımız kaliteli anaçlardan üretilmiş olup aşılıdır.

kestane fidanı
KESTANE FİDANI
kestane fidanı
kestane
kestane fidanı

KESTANE ÇEŞİTLERİMİZ

MARİGOULE KESTANE

İnce kabuklu,verimli,iri

Soğuğa dayanır.

Çok fazla yağışı sevmez.

Aşı ile çoğaltılır.

Sarı aşlama kestane çeşidinin kabuğu incedir.

Sarı aşlama kestanesi çok verimlidir.

Dünyada en kaliteli kestane çeşitlerinin ait olduğu Castanea Sativa (Avrupa kestaneleri) türünün ana vatanı Anadolu’dur.

Kestanenin meyvelerini olgunlaştırabilmesi için çiçek açımından hasat gününe kadar günlük sıcaklık toplamının 2000 -2300 saat olması gerekmektedir.

Kestane kış düşük sıcaklıklarında -30 dereceye kadar dayanabilmektedir.

Ancak İlkbahar geç ve Sonbahar ilk donlara karşı hassastır.

Kestane yazın yüksek sıcaklıklardan ziyade, kuraklıktan etkilenirler. Kış soğuklama ihtiyaçları orta düzeydedir.

Kestaneler yıllık yağış toplamı 600-1600 mm ve mevsimsel dağılımı düzenli olan yerlerde sulama yapılmadan yetiştiriciliği yapılabilir. Bu nedenle yağışların düzenli olması kestaneler için önemlidir.

Çiçeklenme dönemi aşırı yağan yağışlar meyve tutumunu olumsuz etkiler. Ayrıca böyle mevsimlerde Septoria Castanicola mantarı gelişerek yaprakların dökülmesine yol acar.

Kestane kazık köklü bir bitkidir.

Bahçe kurulması düşünülen yerin toprağının gevşek yapılı ve derin olması gerekmektedir.

Potasyumca zengin topraklar tercih edilmelidir.

Toprak PH seviyesinin 5-6,3 civarında olması istenir.

Ağır killi su geçirgenliği az olan topraklarda iyi gelişme göstermez.

Kestanelerde çoğaltma daldırma, çeliklerle köklendirme yöntemleri kullanılsa da en çok uygulanan yöntem aşılamadır.

Toprak geçirgen, derin ve havalanır olması gerekir. Ağır killi taban suyu olan taban arazilerde kestane yetiştiriciliği için uygun değildir.

Soğuğun toplandığı çukur vadiler kestane yetiştiriciliği için tehlike arz etmektedir Denizden en az 400 m yüksekliklerde bahçeler kurulmalıdır

Maraval

Maraval Avrupa japon melezi fransız menşeilidir.
Dal kanserine direnci çok iyidir.
Verim normaldir.
400-900 rakım için uygundur.
Hasat tarihi ekimin ikinci haftasıdır.
Meyve taneleri çok iridir.

Yerli Kestaneler

          Vakit kestanesi: Yalova’nın kıyı yöresinde yetiştirilmektedir. Meyveleri üçgen şekillidir. Meyve kabuğu orta kalınlıkta, rengi kestane rengine yakın koyulukta parlak, meyve ucu belirgin tüylü, yüzeyi hafif çizgilidir. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma çokça girer ve taze iken zor soyulur. Çok verimli bir çeşittir, her yıl ürün verir. Eylül ayının son haftasında hasat edilir. Orta mevsimde çiçeklenir.

            İnegöl: Meyveleri yuvarlağa yakın ovaldir. Meyve kabuğu ince, tipik kestane renginde, parlak, yüzey çizgileri az belirgindir. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma çokça girer ve taze iken kolay soyulur. Verimli ve her yıl ürün veren bu tip eylül ayının son haftasında hasat edilir. Meyve iriliği yıllara göre çok değişir

Erkenci çeşitler:

Bu çeşitler genellikle çok küçük meyveli gruba girmektedir. Çok erkencidirler.

           Karamehmet: Meyveleri yuvarlağa yakın, meyve kabuğu koyuca az parlak ve kalıncadır. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma az girer veya girmez ve taze iken zor soyulur. Orta derecede verimi olan bu çeşitler her yıl verir. Eylül ayının birinci haftasında hasat edilir. Meyveleri çok küçüktür.

           Hacıibiş: Meyveleri yuvarlağa yakın, meyve kabuğu ortaya yakın koyuca, az parlak ve kalıncadır. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma az girer veya girmez. Taze iken genellikle zor soyulur. Çok verimli olan bu çeşit her yıl vermeye eğimlidir. Eylül ayının ikinci haftasında hasat edilir. Meyveleri çok küçüktür.

        Osmanoğlu: Erkencidir. Meyveleri genellikle yuvarlağa yakın oval şekilli bazen üçgenimsidir, meyvelerde simetri her zaman tam değildir. Meyve kabuğu ince tipik kestane renginde parlak hafif tüylü (meyve ucu daha sık tüylü) yüzeyi aralıklı hafif çizgilidir. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma çokça girer ve taze iken zor soyulur. Ancak haşlanırken tohumunun daha az dağılması nedeniyle şekerleme yapımında kullanılmaktadır. Verimli ve her yıl ürün veren bu çeşit eylül ayının 2.  haftasında hasat edilir. Meyve iriliği yıllara göre çok değişmektedir.

bottom of page